Sukelluskohteita Keski-Karjalassa

Hauki Valkiajärvellä. Kuva: Erno Olkkonen
Valkiajärven haukia ja ahvenia näkee parhaiten juhannuksesta elokuuhun saakka. Kuva: Pasi Lensu

Kiteen Valkiajärvi

Kiteellä sijaitseva Valkiajärvi on yksi Suomen kirkkaimpia lampia. Maksimisyvyys on noin 34 metriä ja näkyvyys on kaikkina vuodenaikoina hyvä tai erinomainen. Vaakanäkyvyys on parhaimmillaan kymmeniä metrejä. Hauet ja ahvenparvet näyttäytyvät sukeltajille varmimmin heinä- ja elokuussa. Päiväaikaan valaisin on Valkiajärvessä yleensä tarpeeton. Internetistä löytyy runsaasti kuvia ja videoita Valkiajärvestä. 

Seuralla on sukellustukikohta Valkiajärven rannalla. Tukikohdassa on autojen pysäköintipaikat, nuotiopaikka, laituri ja pukeutumiskatos. Laiturin läheisyydessä noin 4 metrin syvyydessä on lava, josta lähtee ohjausnaruja. Valkiajärven tukikohta on tarkoitettu ainoastaan sukelluskäyttöön ja leiriytyminen on kielletty.

Valkiajärvi JärviWikissä

Valkiajärvi-ryhmä Facebookissa

Vapaaehtoinen Valkiajärven käyttömaksu

Suomen 100 luontohelmeä. Valkiajärvi #60


Kauempaa tuleville majoituspalveluita tarjoaa mm.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Puruvesi

Puruvesi on Saimaan kirkkain helmi ja siellä onkin lukuisia hyviä sukelluspaikkoja. Tunneutuimpia sukelluspaikkoja ovat Louhisaari, Mantsin luoto, Nilos, Linnasaari ja muutamat hylyt. Puruvesi on Pyhäjärveä kirkkaampi, mutta ei kuitenkaan Valkiajärven tasoinen. Puruveden maksimisyvyys on noin 60 metriä ja vaakanäkyvyys useita metrejä.

Puruvesi JärviWikissä

Pro Puruvesi ry.

Puruveden Louhisaaressa on sukellusrata, jonne on upotettu vanhoja maatalouskoneita. Kuva: Erno Olkkonen

Pyhäjärvi (Karjalan Pyhäjärvi)

Pääosin Keski-Karjalassa Kiteellä sijaitsevan Pyhäjärven tunnetuin ja yleisin sukelluspaikka on Syrjäsalmi. Syrjäsalmen maksimisyvyys on noin 8 metriä, mutta jo 100 m rautatiesillastä itään löytyy n. 20 metrin syvyyksiä. Muita tunnettuja ja hyviä sukelluspaikkoja ovat mm. Pirunkyökin jyrkkä penkka ja Näsö. Näsön pieni syvänne on noin 13 metrissä ja Pirunkyökin maksimisyvyys on noin 26 metriä. Pyhäjärven vaakanäkyvyys on muutamia metrejä. Parhaimmillaan päivänvalo ylettyy noin 16-18 meetriin. Näsö ja Pirunkyökki edellyttävät veneen käyttöä.

Pyhäjärvi Järviwikissä

Karjalan Pyhäjärvi ry.

Pyhäjärven ahvenia Syrjäsalmessa. Kuva: Erno Olkkonen
Syrjäsalmen siltarakenteita Pyhäjärvellä

Muut lammet ja pienet järvet

Keski-Karjalassa on lukuisia sukeltamiseen soveltuvia kirkasvetisiä lampia ja pieniä järviä. Kirkasvetisiä lampia ovat mm Kiteenlahdessa sijaitseva Valkealampi, Sirkkalampi ja Tohmajärven Onkamossa sijaitseva Kangaslampi. Kirkasvetisiä pieniä järviä ovat mm. Särkijärvi Tohmajärven Tikkalassa ja Suuri Heinäjärvi Kiteen Potoskavaarassa.


Hylyt

Keski-Karjalan alueen ainoat tunnetut hylyt ovat Heinoniemellä Paasivedessä sijaitseva höyrylaiva Wennon hylky ja Puruveden Myhkyräsaaren rannan tuntumassa sijaitseva hylky. Punkaharjulla sijaitsevat proomuineen uponnen ruoppaajan ja kapulalossin hylyt ovat suosittuja lähiseudun hylkysukelluskohteita.